Slik skrev jeg søknaden som gav meg drømmejobben

Posted on

Hadde jeg sendt inn førsteutkastet til søknaden min ville jeg aldri blitt konsernsjef i Adecco i sommer. Leser du førsteutkastet nederst skjønner du nok hvorfor.

Sannheten er at jeg har slitt med å bli kalt inn til intervjuer. Søknadene mine har rett og slett ikke vært gode nok. Heldigvis fikk jeg hjelp fra Sverre Haugen (tidligere rekrutteringsansvarlig i et stort konsulentselskap) fra Nova100 med å rydde opp i CV-en og søknaden min. Jeg vil her dele noen konkrete tips til jobbsøknaden før du under kan lese søknaden min før og etter jeg fikk hjelp.

Sett deg i rekruttererens sko

Hvor mange søknader må ikke en rekrutteringsansvarlig lese gjennom? Tenk over hva det er de ser etter. Hva slags faglige krav stilles det i stillingsutlysningen? Hvilke arbeidsoppgaver vil man måtte gjennomføre? Hva slags person ser de etter? Svaret på disse spørsmålene gir grunnlaget for søknaden og CV-en.

Søknaden skal være kort og relevant

Bruk færrest mulig ord og skriv kort og presist. Hvorfor skal arbeidsgiveren velge akkurat deg? Dette er hovedspørsmålet søknaden skal besvare. Personlig hadde jeg tre konkrete punkter jeg skulle selge meg inn med; ”stort arbeidskapasitet”, ”resultatorientert” og ”nettverksbygger”.

Istedenfor å skrive at du er fleksibel, motivert, positiv, har masse arbeidskapasitet, og lignende, prøv heller å få frem hvorfor/hvordan du er det. Hvilke konkrete erfaringer kan du vise til? Er du resultatorientert, vis til resultater du har oppnådd tidligere. Brenner du for jobben, vis hva i jobben du brenner for. På denne måten klarer du å skille deg fra mengden. Det er ikke farlig å skryte av seg selv, bare husk å være ærlig! Du skal klare å dokumentere og begrunne alt du skriver.

Hvordan skiller du deg ut fra resten av søkerne?

I det første utkaste skrev jeg at jeg kan gjennomføre enkle konkurrent- og bransjeanalyser. De aller fleste økonomistudenter går gjennom dette, og du skiller deg dermed ikke ut. Wow-følelsen leseren skal sitte igjen med blir dermed borte. Tenk derfor gjennom hva det er som skiller meg fra andre tilsvarende kandidater og hvorfor dette er bra for akkurat den stillingen du søker.

«Tough love»

Du er ikke perfekt. Sannsynligvis har det sneket seg inn en skrivefeil eller tre i søknaden. I tillegg er garantert noen setninger klønete formulert. Få en venn eller et familiemedlem til å gå gjennom søknaden din, og be ham eller henne om å være brutalt ærlige. Ingenting slår litt tough love.

Søknaden jeg fikk hjelp med og som tok meg videre i prosessen:Søknad etter

Førsteutkastet mitt, et eksempel på en søknad som ikke fungerer godt:Søknad før

Ser du forskjellen?

 

Har du noen råd andre kan ha nytte av? Del gjerne i kommentarfeltet.

Jeg vil i et senere blogginnlegg også dele CV-en min før og etter jeg fikk hjelp med den. Husk at den skal være kort og konsistent og må utfylle søkanden.

Assad Abbas

Gjesteblogger: Assad Abbas

Tittel: Siviløkonomstudent og vikarierende konsernsjef i Adecco
Bio: Jeg er en 23 år gammel mann fra Oslos beste østkant, Grorud, som er konsernsjefvikar for Anders Øwre-Johnsen i Adecco t.o.m 30. august. Om ett år er jeg ferdigutdannet som siviløkonom med spesialisering i finans fra Handelshøyskolen BI. Tidligere var jeg engasjert som leder i linjeforeningen BI Siviløkonomer, aktiv utøver i Grorud Taekwondo Klubb og ambassadør for Nova100. Venner beskriver meg ellers som en lettlikt, ydmyk person som evner å ha mange baller i lufta.

Kontakt Assad:
LinkedIn
Twitter

4 thoughts on “Slik skrev jeg søknaden som gav meg drømmejobben”

  1. Takk for delt innsikt, Abbas! For en harbarket retorikknerd som undertegnede er det svært interessant å lese at innholdet i begge er tilnærmet helt likt – forskjellen ligger i systematiseringen og det langt mer proaktive språket i den beste versjonen. Søknadsskriving er en overraskende komplisert prosess for mange av oss, meg selv inkludert, og ditt eksempel er en av de beste rettesnorene jeg har sett på lenge. Gratulerer forøvrig så meget med tiden din i sjefsstolen!

    1. Takk for det! Det har til tider vært utrolig frustrerende å ikke få uttelling. Du ser jo artikler omtrent daglig om hvordan man skal skrive en søknad, men aldri hvordan en god/dårlig søknad ser ut. Jeg håper at innlegget hjelper andre som har vært i min situasjon. 🙂

      Ha en fin dag videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *