Slik takler du hersketeknikker

Posted on

Har du opplevd å føle deg skamfull eller latterliggjort, uten at du skjønner hvorfor? Intensjonen med hersketeknikker er å få deg ut av balanse, at andre skal så tvil om din verdi eller forsøke å gjøre deg usikker.

Flere har erfart at det er når de virkelig begynner å få makt og innflytelse at sannsynligheten for å bli møtt med hersketeknikker øker.Det var Berit Ås (hersketeknikker.no) som opprinnelig beskrev «de 5 hersketeknikkene» i 1976:

  • usynliggjøring
  • latterliggjøring
  • informasjonstilbakeholdelse
  • fordømmelse uansett hva du gjør
  • påføring av skyld og skam

Hva bør du i så fall gjøre dersom du blir utsatt for noen av disse?

1) Hold hodet kaldt

Dersom du møter hersketeknikkene på en svært nøktern og saklig måte, vil den som utøver teknikken erfare at dette har liten effekt på deg. På denne måten kan du bidra til å gjøre deg selv uangripelig.

2) Analyser

Forsøk å analysere hvilke teknikker som blir anvendt – det være seg himlende blikk, ufint språk, hånlig latter, uønsket kroppskontakt eller uforskammet kroppsspråk.

3) Unngå personangrep

Forsøk å ikke gå inn på personangrep. Dette vil bare føre til at vedkommende som utøver hersketeknikkene oppnår det de ønsker. Intensjonen bak er gjerne å skape usikkerhet og få deg ut av balanse.

4) Spør vedkommende om kroppsspråket

Spør gjerne hva den som utøver hersketeknikken faktisk mener med blikket hun eller han sender deg. Denne konfrontasjonen bør du håndtere på en så rolig og nøktern måte som overhodet mulig. Den som utøver disse teknikkene er nødvendigvis ikke alltid så bevisst på hvordan dette oppleves.

5) Snakk med noen

Ta gjerne opp problemet med din nærmeste leder eller verneombudet. Trakassering er et brudd på både likestillingsloven, diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven.

6) La deg ikke psykes ut

Husk at det ikke er deg det er noe galt med – la ikke den som utøver hersketeknikkene psyke deg ut.

Trakassering og utøvelse av hersketeknikker er aldri et legitimt virkemiddel. Slike angrep bør avdekkes og stoppes umiddelbart – uansett hvem som blir utsatt for dem.

 

Gjesteblogger: Helene Tronstad Moe
Tittel: Senior Manager KPMG

Bio: Fagsjef i Adecco Search & Select 2007 – 2012. I denne stillingen var jeg ansvarlig for rådgivernes kompetanseutvikling, valg av testverktøy, utvikling av case-oppgaver, dybdeintervju og kvalitetssikring av rekrutteringsprosesser. Jeg arbeidet også med innovasjon, konseptutvikling og 360-graders lederutvikling. Ellers er jeg engasjert som jobbekspert i Aftenposten der jeg svarer på spørsmål om jobbintervju, tester og relaterte temaer. Studiedagene tilbragte jeg ved NTNU og Harvard hvor jeg tok hovedfag i personlighets- og organisasjonspsykologi og deretter en PhD.

Linkedin: http://no.linkedin.com/in/helenetronstadmoe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *