Sosiale medier – hvilke kanaler bør du velge?

Det er veldig mange sosiale medier der ute, derfor kan det være vanskelig å manøvrere. Flere og flere ønsker å bruke sosiale medier for å bygge personlig omdømme og fremstå som en attraktiv kandidat. Må du da ha en profil på alle de største sosiale mediene?

Nei, det er ikke nødvendig. Det er langt viktigere å ha noen få, men veldig gode og profesjonelle sider. Disse bør komme høyt opp i google-søk, fordi mange bruker Google i rekrutteringsarbeid.

Hvilke kanaler skal jeg velge?

Valgmulighetene på sosiale medier er enorme. Jeg vil her gi deg noen tips til de mest populære kanalene. Velg den miksen du tror du vil håndtere best. Sosiale medier kan ta veldig mye tid, så jeg anbefaler deg å velge de kanalene du synes det er moro å jobbe med. Liker du en kanal – vil du gå mer helhjertet inn for det.

LinkedIn. Dette er den mest populære jobbkanalen i Norge, og mange arbeidsgivere og headhuntere bruker den aktivt for å finne gode kandidater. De aller fleste vil kunne dra nytte av å ha en profil her.

Blogg. Dersom du er god til å skrive og har et spesialfelt du kan mye om, vil en blogg være svært bra. Da får du profilert deg som spesialist på ditt fagfelt.

Twitter Dersom du har en blogg bør du vurdere en twitterkonto. Dette er en perfekt kanal for å spre blogginnleggene dine, og diskutere med andre som har samme fagfelt. Det tar litt tid å bli «hekta» på twitter, så vær tålmodig.

Facebook. For de fleste er Facebook en privat kanal. Bedrifter har gjerne «liker sider» for å bygge omdømme, men bruker sjeldent Facebook for å søke etter kandidater. Dersom du ønsker å bruke Facebook profesjonelt bør du ha en egen offisiell side.

YouTube. Ikke mange bruker YouTube for å bygge personlig omdømme i Norge. Dersom du er flink med video og fremstiller deg bedre muntlig enn skriftlig, kan dette være en god idé for å differensiere seg fra andre.

Google+. Dette er fortsatt en relativt ny kanal, det gjenstår å se hvordan den utvikler seg. Er du opptatt av sosiale medier kan du like gjerne bli aktiv på G+ nå, da får du et forsprang dersom kanalen blir populær.

Andre sosiale medier og grupper. Det er mange andre sosiale medier som kan være attraktive. Følg med på ditt fagfelt og se om det er et nisjenettsted eller spennende grupper / diskusjonsfora du kan delta i. Dette er en flott måte  å vise frem din fagkompetanse.

Tips. Vær bevisst hvilken rolle du tar i de ulike mediene. Jeg vil ikke anbefale å blande kortene privat og profesjonelt. Du bør også google deg selv for å se hva fremtidige arbeidsgivere vil se, når de gjør det samme.

2 thoughts on “Sosiale medier – hvilke kanaler bør du velge?”

 1. En fin guide til sosiale medier Silje!

  Har du noen tanker om Twitter og jobbsøk?
  Hva synes du om å inkludere twitterkontoen på CVen?
  Når dere gjør et Google søk på en kandidat, leser dere over de siste tweetsene?

  Vennlig hilsen,
  Knut

  1. Hei Knut
   Når det gjelder Twitter og jobbsøk så varierer viktigheten litt ut fra hvilken type stillinger man ønsker. Fks så er kun 1 av 10 ingeniører på twitter, mens svært mange innen PR, informasjon og media er på twitter. Uansett hvilken kompetanse en besitter så er twitter en flott kanal til å vise sin fagkunnskap. Dersom du bruker Twitter profesjonelt ville jeg absolutt inkludert dette i CVen. Dette vil vise at du er engasjert og besitter fagkompetansen. Setter du det på CVen må du også regne med at man vil lese gjennom en god del av tweetsene dine.

   Det er litt ulik praksis når det gjelder googling av kandidater, men det er vanlig å klikke på linkene man får opp. Jo mer profesjonelt søk man får jo bedre viser man seg frem. Her igjen kommer det litt an på hvilke stillinger man søker. Dersom twitter kommer opp på google søk er det helt naturlig å lese gjennom en del tweets.

   Håper dette var svar på dine spørsmål? Kom gjerne med oppfølgingsspørsmål dersom det var noe som var uklart…

   Hilsen Silje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *