Startvansker etter en super sommer?

Du er ikke alene – startvansker etter lengre ferier er helt normalt. Mange synes det kan være nokså tungt den første tiden tilbake på jobb. Kroppen vil liksom ikke henge med på kjente hverdagsrutiner. Så hva gjør man?  

Vi bruker som regel noen dager på å «lande» i ferien, og denne feriemodusen har en tendens til å sitte en god stund i kroppen når hverdagen kommer. Det er uvant å være inne og kanskje sitte stille i flere timer av gangen – ikke rart man får startvansker da? Stikk gjerne ut noen minutter midt på dagen hvis du har anledning, du kan for eksempel ta litt av lunsjpausen. Dagslys er nemlig gull verdt for velværet, og bare det å gå rundt kvartalet har fin effekt på humøret.

Vær litt raus, flere kan ha startvansker

Ta deg tid til å høre på rare, morsomme eller kanskje helt sprø historier fra andres opplevelser i ferien. Jeg tror det er viktig å være raus med hverandre sånn i starten, selv om tiden flyr og oppgavene venter. Vær ordentlig tilstede og lytt, det gir en god følelse av samhold og det å bli sett. Og skulle du få med deg historien om den spinnville hyttenaboen noen X ganger når flere kolleger vender tilbake etter skolestart – hent deg en kaffe, sett musikk på øret eller finn på noe annet en liten stund.

Endelig skikkelig i gang …eller?

Etter et par uker er de fleste i fint driv og glad for å være skikkelig i gang igjen. Det er noe fint med hverdagen, når man føler at man bidrar og er til nytte. Så, hvis uke 3 og 4 er like bratt bør du ta en fot i bakken. Hvorfor er det slik? Er det oppgavene? Er det sjefen? Er du uenig i strategiske valg som er opp og avgjort, og som du kanskje hadde fortrengt i ferien?
En nyttig øvelse kan være å sette opp positive og mindre bra sider ved jobben du har. Hva er du mest fornøyd med? Hva kan bli bedre? Er det rutiner som kan gjøres annerledes? Hva kan du påvirke? Og hva kan du definitivt ikke gjøre noe med? Gå i tenkeboksen og bruk tiden godt. Startvansker etter ferier kan ha dypere grunn enn man tror. Kanskje det rett og slett er på tide å utvide horisonten? Lære mer om noe du er skikkelig god på, eller prøve noe helt nytt?

Den som intet våger, intet vinner

Finn ut av hva du vil, og sjekk hva som skal til for å komme dit. Hvilke kurs er aktuelle? Hvilke muligheter har du i selskapet? Forbered deg godt, og be om et møte med lederen din. Kanskje du ikke oppnår helt det du ønsker, men uante muligheter kan dukke opp når man viser interesse. Tenk om resultatet kan bli en skikkelig kick-start på høsten!