Syv karrierespørsmål alle IT-studenter stiller

Som IT-rekrutterer er det noen spørsmål jeg ofte får fra studenter. De lurer på hva de bør gjøre for å være sikret en god jobb etter studiene.

Bør jeg satse på IT?

Fordi mange flytter virksomheten sin til andre land, lurer de norske studentene på om det er fornuftig å satse på IT. Det er ingen tvil om at vi trenger IT-kompetanse i Norge også i fremtiden. Selv om bransjen har slitt med skyhøy lønnsvekst og stillinger som flyttes til utlandet, har flere norske IT-bedrifter god økonomi og stabil vekst. Disse bedriftene trenger kloke IT-hoder med de rette ferdighetene.

Hvilke utviklingsspråk bør jeg velge?

Her er det mange meninger, men noen språk anbefales av de fleste. For de som ønsker en karriere innen webutvikling bør man lære seg JavaScript, PHP, HTML5 og CSS3.

Mange virksomheter satser på utvikling for mobile plattformer, og metodene endres lynkjapt. I stedet for utvikling tilpasset kun Android eller iOS, lager stadig flere en felles kodebase som kan brukes på ulike mobile operativsystemer. De mest populære rammeverkene for en slik kodebase er Xamarin og Sensa Touch. I tillegg brukes verktøy som for eksempel MoSync og Whoop.

Java og C# er aktuelt for deg som vil jobbe på desktop-programmer eller backend. For deg som vil arbeide med «embedded» utvikling er C / C++ mye brukt hos bedriftene. Skriptspråk anbefales det også å lære seg, for eksempel Python, Ruby (on Rails) og Perl.

Det har dukket opp nye utviklingsspråk. F# er i vinden og kan være spennende for deg som vil ligge et hestehode foran bransjen.

Ikke glem databasekunnskaper. Det gjelder selv om du vil jobbe med frontend eller webutvikling. Flere har oppdaget dette hullet når de søker etter nye stillinger.

Hva med nettverkskompetanse?

Med outsourcing og stadig større serverparker kreves det andre typer kompetanse enn før. Du må kunne håndtere mye kraftigere maskiner, større datamengder og servere som befinner seg flere steder rundt omkring i verden.

Markedet trenger mennesker som har kompetanse på virtualisering og miljøvennlig IT. Det er også stor etterspørsel etter Linux-kompetanse, samt de virkelig gode Windows-ekspertene på server- og nettverksiden.

Bør jeg spesialisere meg?

Vi er glade i spesialister i Norge. Vi vil gjerne ha de som er eksperter på ett språk. Er du dyktig til å programmere på et språk blir du raskere god på et annet. Plutselig står du i en situasjon hvor det er nødvendig å lære noe nytt. Jo flere språk du kan, jo lettere blir det å lære et til. En generalist kan slite med å få ny jobb fordi du ikke har noe område du skiller deg ut på.

Du bør sørge for å bli skikkelig flink på et bestemt område både fordi det gjør deg mer attraktiv som jobbsøker, og fordi det styrker mulighetene dine på andre områder senere.

Hva bør bachelor- eller masteroppgaven handle om?

Potensielle arbeidsgivere liker å høre om temaene studentene har arbeidet med i bachelor- eller masteroppgaven. Derfor bør studentene være taktiske i valg av oppgave. Er det en karriere som nettverkskonsulent du ønsker deg, bør du velge en oppgave hvor du får videreutviklet nettopp dine tekniske og praktiske kunnskaper. Hvis du derimot ønsker deg en karriere innen forskning, bør masteroppgaven din rette seg mot nettopp dette. Ikke undervurder viktigheten av en god oppgave!

Må jeg ta en master?

Alle trenger ikke en master for å få drømmejobben. Sjekk hva som kreves for stillingstypen du ønsker deg. Hvis de fleste arbeidsgiverne krever mastergrad for den stillingstypen, så sier det seg selv at du bør fortsette studiene. Gjør det helhjertet og målbevist for å unngå dårlige karakterer. Det er bedre med en god bachelorkarakter enn å streve seg gjennom en master og få dårligere karakterer. En god bachelor er mer ettertraktet enn en halvdårlig master.

Hva om studiet mitt ikke lærer meg andre utviklingsspråk?

Alle bedrifter liker studenter som lærer seg ny teknologi på egenhånd. Noen velger heller en student med et dårligere snitt og et privat engasjement, enn en toppstudent som ikke gjør noe utvikling på fritiden.

Tips meg gjerne

Dette er tips jeg har samlet fra flere ulike steder. Svarene på disse spørsmålene er mange, og det er ikke sikkert at det jeg skriver er noen fasit. Jeg håper at både studenter og arbeidsgivere kan dele nyttige tips og erfaringer på denne bloggen.
Heidi Rønne

Gjesteblogger: Heidi Rønne
Bio: 
Jeg er en teknologientusiast med snart 20 års erfaring fra IT bransjen. Jeg har jeg fått med meg både opp- og nedturer og i disse årene innehatt både tekniske roller og roller mer rettet mot kommunikasjon og marked. De siste årene har jeg arbeidet med rekruttering og bemanning av IT spesialister.
Kontakt: Twitter, LinkedIn