Syv tips til valg av utdannelse

15. april er fristen for å velge høyere utdanning. Hva du velger å studere vil ha stor innvirkning på fremtiden. Det er derfor viktig at du velger riktig. Her er Lars Hovdenak, Research Manager i Adecco Search & Select, sine syv råd om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

 1. Gjør research
  Før du velger studieretning, er det viktig at du bruker tid på å skaffe deg så mye informasjon som mulig. Les om forskjellige yrker, finn ut hvordan de ulike utdanningene er bygget opp og hva slags jobber man får etter fullført utdanning. Sider som no gir deg et klarere inntrykk av hvordan yrket/utdanningen faktisk er.
 2. Finn ut av dine styrker
  Når du skal velge utdanning, er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Hvilke fag liker du best? Liker du å jobbe for deg selv eller i grupper? Synes du det er mest moro med praktiske oppgaver eller foretrekker du å lese, skrive og arbeide med teoretiske fag?
 3. Prøv din fremtid
  Hvordan du forestiller deg at et yrke vil være, kan være langt fra jobbvirkeligheten. Det er derfor lurt å jobbe et par dager innenfor fagfeltet du ønsker å gå inn i. Kanskje kjenner du noen som er lege? Eller økonom? Spør om hva slags utdanning de valgte og hvilke arbeidsoppgaver de har i jobben sin. Snakk med rådgiver og tidligere elever på skolen som du vurderer å søke på, og finn ut hvordan studiet er bygget opp og hvilke fasiliteter lærestedet har. Hvordan er studentmiljøet? Gå også på «Åpen dag» ved skolene og spør om å få hospitere et par dager ved en skole du vurderer å søke på.
 4. Oppsøk motstand
  På samme måte som det er lurt å oppsøke noen som støtter ditt studievalg, kan det også være lurt å snakke med noen som er uenig i ditt valg av retning. Kanskje de har noen viktige motforestillinger du ikke hadde tenkt på? Vil du tjene nok til å leve slik du ønsker? Er dette noe du ønsker å jobbe med åtte timer fem ganger i uka?
 5. Fullfør utdanningen
  Når du har valgt utdanning – fullfør! Med fullført utdanning er sannsynligheten for arbeidsledighet betydelig mindre. Selv om du har valgt en retning, betyr ikke det nødvendigvis at du må arbeidet innenfor det spesifikke fagfeltet. Ofte ender man opp med å gjøre noe helt annet enn det man har studert, men med en fullført utdanning er det lettere å få seg jobb. I tillegg er det ofte muligheter for å spesialisere seg innen retningen man har valgt.
 6. Ikke ta friår
  Mange velger å ta et «friår» mens de prøver å finne ut hva de skal velge, men gjør heller noe som gir deg faglig påfyll eller livserfaring. Reis, lær deg et språk eller ta et fag som interesserer deg. Det kan være vanskelig å begynne å gå tilbake til skolebenken igjen etter et år der man har blitt vant med å tjene penger i jobb, dyrke interessene sine på folkehøgskole eller oppleve verden. Derfor er det viktig at du helt fra starten av friåret forbereder deg selv på at du skal tilbake på skolebenken neste skoleår.
 7. Vær realistisk, men følg hjertet
  Jobbe skal du gjøre mesteparten av livet ditt. Det er derfor så viktig at du velger noe du virkelig liker å gjøre og som du brenner for. Selv om det kan være lurt å tenke på hvilke utdanninger som kan lønne seg i forhold til å få jobb senere, kan arbeidsmarkedet endre seg på kort tid. For eksempel ingeniørutdanning ble sett på som en av de tryggeste retningene for noen år siden. I dag er det mange ingeniører uten jobb. Det er viktig å være realistisk og ikke la følelsene ta helt overhånd når du skal velge. Men for at du skal greie å holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole og i jobb, er det aller viktigste å velge noe du er flink til, og som du synes er interessant og meningsfylt. Da har du også større sjanse til å lykkes og nå langt.