10 tips til videointervju

Jobbintervjuer skjer ofte som en nettbasert videosamtale mellom kandidat og rekrutterer. Vi gir deg tipsene du trenger for å gi et godt inntrykk.

Videointervju er praktisk


Videointervjuer gjør det enklere å vurdere kandidater som bor langt unna arbeidsgiveren. De gir bedriftene et bedre grunnlag for den første utvelgelsesrunden, sammenlignet med å bare lese søknader og CV-er.

Noen bedrifter velger å ha videointervjuet på løsninger som Skype, mens andre har spesialiserte rekrutteringsløsninger som Hirevue. Uansett hvilket verktøy som brukes, er det viktig å møte forberedt.

Hvordan du fremstår

Jobbintervjuer via videosamtale er fortsatt uvant for mange, og det kan føre til situasjoner som ikke oppstår i et møte ansikt til ansikt. Jeg ble lattermild da jeg så at kameraten til en kandidat fulgte med på intervjuet i bakgrunnen, kun iført undertøy. Han var nok ikke klar over at han var på video. Mange har på seg en fin skjorte og ser veldig anstendig ut, men straks de reiser seg for å hente noe viser det seg at de har på joggebukse eller pysj. Slik ville ingen møtt opp i et vanlig jobbintervju.

Jeg har videointervjuer med kandidater hver eneste dag, og ser at de ofte glemmer god intervjuskikk når vi møtes digitalt. Noen av tabbene gir et unødvendig dårlig inntrykk, derfor har jeg samlet mine beste råd og tips til deg som skal ha et jobbintervju via video.

10 tips før du går i gang

1. Et videointervju er akkurat som et vanlig jobbintervju. Du bør være like godt forberedt som om du skulle ha møtt intervjueren ansikt til ansikt.

2. Finn et rolig sted hvor du ikke blir forstyrret. Tar du intervjuet hjemmefra kan det være lurt å gjøre det foran en vegg. Da slipper du at familien fyker forbi i bakgrunnen.

3. Tenk over hva bakgrunnen sier om deg. Vi anbefaler å sitte foran en nøytral vegg. Unngå vinduer, da ser vi deg ikke så godt.

4. Kle deg som om du skulle ha møtt intervjueren ansikt til ansikt. Det kan hende du må reise deg underveis i videointervjuet, og da er det dumt å ha på en sliten joggebukse.

5. Legg frem hodetelefoner med mikrofon før intervjuet. Da hører vi deg bedre og blir ikke like forstyrret av bakgrunnsstøy.

6. Test at webkamera, hodetelefoner og mikrofon fungerer før intervjuet. Sjekk at du har nettforbindelse med nok båndbredde til en videosamtale. Ha gjerne en prøvesamtale med en venn eller kollega for å teste lyd- og bildekvalitet.

7. Fjern forstyrrende ting; sett mobilen på lydløs og be folk rundt deg om å ikke snakke til deg mens intervjuet pågår.

8. Slå på PC-en i god tid før intervjuet. Logg på videotjenesten et par minutter før intervjuet starter, slik at intervjueren slipper å vente på deg.

9. Se inn i kameraet, slik at intervjueren opplever å ha blikkontakt med deg når dere snakker sammen.

10. Forsinkelser i samtalen kan oppstå på grunn av nettforbindelsen, og dette kan føre til at dere snakker i munnen på hverandre. Vent gjerne et lite sekund eller to før du svarer på spørsmål.

Lykke til!