Tilbake på skolebenken?

Når konkurransen om jobbene blir hardere, er det mange som vurderer å utdanne seg mer. Er det verdt tiden og pengene? Ja, sier våre eksperter – men det er ting du må tenke på først.

Divisjonsdirektør Lise Hammergren ved BI mener etterutdanning er relevant i de fleste typer jobber og bransjer, spesielt hvis du har fått mer ansvar, eller ønsker å kvalifisere deg for mer ansvar. BIs arbeidsmarkedsundersøkelse viser at syv av ti forteller at videreutdanningen har gitt dem bedre karrieremuligheter og økt tilfredshet på jobben. Nesten halvparten har fått en stilling på høyere nivå eller nye oppgaver.

Å kombinere deltidsstudier og karriere gir deg et flott utgangspunkt i et tøft marked, og investerer du tid og krefter i noe du brenner for vil du temmelig sikkert få et løft i karrieren. Det kan like gjerne skje hos din nåværende arbeidsgiver som ved å finne nye utfordringer på en annen arbeidsplass. Uansett vil du ha bedre kort på hånden!

 Hammergren har 3 tips til deg som vurderer etterutdanning:

  1. Tenk gjennom hvor mye tid du kan sette av og legg en god studieplan. For eksempel skjerme alle søndager i en avgrenset periode. Da er det lettere å unngå at innsatsen ikke går ut over jobb eller andre forpliktelser.
  1. Det er viktig at du finner det som passer best for deg. En studieveileder kan gi deg mange gode råd både om faglige kombinasjoner og praktisk gjennomføring.
  1. De fleste kurs på videreutdanning inkluderer en prosjektoppgave. Her er det lurt å samarbeide med noen; ved å skrive oppgaven sammen jobber man mer effektivt og øker læringsutbyttet. Mange studenter velger et tema som kan knyttes til egen jobb, slik at de kan dra nytte av oppgaven direkte i sitt daglige arbeid.

Tidligere seniorrådgiver Lars Hovdenak i Badenoch & Clark ser ingen endring hos ledere når det gjelder å satse på etterutdanning av ansatte i dagens marked. Flinke folk vil man jo utvikle og helst beholde. Unntaket er bransjer som olje og gass, der fokuseres det naturlig nok på helt andre tiltak nå.

Hovdenak har også noen tips til deg som vurderer faglig påfyll:

En MBA på ledernivå kan være hensiktsmessig for å matche nyutdannede, som i dag ofte stiller med mastergrad når de entrer arbeidslivet. Det kan også være smart å bygge på sin utdanning med en spesialisering i faget, eller fordype seg i det faget man faktisk jobber i hvis utdanningsretningen man tok i sin tid er en helt annen. Jobber man i offentlig sektor får man også mulighet til å rykke opp et lønnstrinn.

Får du signaler om nedbemanning, grip anledningen til å tenke deg godt om; er dette en fin anledning til å bytte fagfelt? Hva brenner du for? Hva har du å bygge på?

Videreutdanning er et skattefritt gode for ansatte. Det kan derfor være et godt alternativ for deg hvis det ikke er rom for å justere lønnsvilkår på din arbeidsplass. Har du funnet drømmestudiet og avgiften er høy, kan du foreslå at du og arbeidsgiver spleiser.

Gjesteblogger:

Lars Hovdenak, tidligere seniorrådgiver | Badenoch + Clark

1 thought on “Tilbake på skolebenken?”