To tøffe situasjoner alle jobbsøkere bør forberede seg på

Som ung, sulten og uerfaren er det nærmest umulig å være forberedt på den berg-og-dalbaneturen en vedvarende jobbsøkeprosess ofte er. Som mye annet i verden er dette langt på vei noe som bare må erfares og aksepteres. For meg ligger det en trøst i å vite at de fleste ledere, bransjetalenter og andre flinke folk også har vært igjennom det samme på et eller annet tidspunkt.

Det finnes likevel noen konkrete fallgruver det kan lønne seg å være klar over.Etter min erfaring er det faktisk mulig å håndtere disse situasjonene på en god måte, hvis man bare er klar over at de vil dukke opp – noe de vil gjøre for de aller fleste av oss. Nedenfor finner du to typiske snubletråder i jobbjakten, og noen tanker om hvordan du unngår dem.

1. Avslaget handler ikke om deg

Da jeg søkte min aller første fulltidsjobb, var jeg hellig overbevist om at jeg skulle få den. Fullstendig sikker i min sak. Hvorfor? Fordi jeg hadde søkt den, naturligvis. Fordi det var jeg som hadde lagt ned timene med innsats i søknaden, gjort omfattende forarbeid om selskapet og stillingen, og ikke minst fordi jeg var kvalifisert, motivert og kort og godt ville ha den.

Da avslaget dukket opp var jeg overbevist om at det var en personlig fornærmelse. Hvorfor i all verden ville de ikke ha meg? Jeg, som hadde lagt ned all denne innsatsen, håpet og trodd, for så å sitte igjen uten annet enn et standardisert avvisningsskriv.

Etter hvert lærer man seg at virkeligheten er ganske annerledes, og betraktelig lysere. Sannheten er naturligvis at det finnes et hundretalls årsaker til at søknaden din ikke resulterer i et intervju. De aller færreste av dem handler om deg personlig på noen som helst måte. Som regel er grunnen, kjedelig men betryggende nok, at arbeidsgiver fant noen som de mener kan litt mer, eller har en bakgrunn som passer litt bedre. Det er ikke personligheten din, drømmene og håpene dine som blir erklært uønsket, de fant bare noen som ble vurdert som bedre egnet. Verre er det ikke.

Nøkkelen til å takle avslaget ligger altså i å kunne skille mellom en selv som kandidat, og som person. Enkelt, men sant, og viktig å huske på.

2. Du er ikke helt i mål ennå, kandidat.

Etter en del prøving og feiling får du endelig den magiske telefonen som inviterer deg til intervju. Enkel logikk tilsier at dette er en liten seier i seg selv; antall innkalt til intervju er som regel en liten andel av antallet søkere.

Det er likevel ikke på tide å sprette champagnen helt ennå. Du er bare halvveis i mål, og den hardeste etappen gjenstår. Nå bør du også forberede deg på en annerledes og mer spesifikk måte. En ting er kvalifikasjonene dine, men hvordan vil du faktisk gå frem for å utføre arbeidsoppgavene? Hvilke tanker har du om å oppnå suksess i rollen?

I denne fasen oppstår det gjerne et litt skummelt, tveegget sverd.

På den ene siden er konkrete tanker om hvordan du skal håndtere stillingen i praksis svært positivt. Du kan dermed diskutere reelle problemstillinger med arbeidsgiver allerede på intervjuet. I tillegg øker du sjansen for å være effektiv i rollen fra første sekund.

Samtidig kan denne tankevirksomheten lett skli over i å bli dagdrømmer: om hvor spennende det skal bli, om alle de skarpe ideene du skal sette ut i livet, om å endelig motta en hyggelig lønnsslipp. I det du begynner å visualisere deg selv i rollen kan ideen om at du allerede har fått jobben begynne å slå rot. Dermed blir fallhøyden desto større når du oppdager at det dessverre ble med det ene intervjuet i denne omgang. Her gjelder den gylne middelvei – legg planer, men hold dem rasjonelle. Se gjerne for deg hvordan du skal fungere best mulig i jobben, men la belønningene være ekte, og vent på dem til de faktisk dukker opp.

Det gjør de en dag.

Jonas Wærstad

Gjesteblogger: Jonas Wærstad

Tittel: Freelancekonsulent og jobbjeger
Bio: Jonas har en bachelorgrad i PR og kommunikasjonsledelse fra Handelshøyskolen BI. Han har tidligere jobbet som researcher i PR-byrå, informasjonsansvarlig i et gründerprosjekt og som megler i justissektoren. Nå jakter han på drømmejobben, og forsøker å navigere i jungelen av spennende bransjer, posisjoner og erfaringer.

Kontakt Jonas:
LinkedIn
Twitter

Foto: Truls Fossum, www.trulsfossum.com