Topp 10 på assessmentsenter

En fin dag i mars får prosjektgruppen for Konsernsjefen 2016 endelig møte Topp 10, kandidatene som har utmerket seg spesielt godt i prosessen om å få sommerjobben som konsernsjef. Det er den store finaledagen – årets assessmentsenter – der de skal få vist hva som bor i dem.

Det er en spent gjeng som stiller torsdag morgen i Rosenkrantz’ gate 16. Første oppgave er å presentere hva de mener vil kreves av en god leder i fremtiden. De har forberedt seg i tre dager, og får fem minutter hver foran jury og publikum. Et nokså åpent og vidt spørsmål, med rom for personlig vinkling. Alle ti reflekterer godt, og innhold pluss presentasjonsteknikk gjør utslaget for hvem som går videre til neste oppgave (kun juryen har innsikt i diskusjoner og grunnlag for avgjørelsene).

Fra 12.00 til 13.00 er det lunsj, og så er juryen klar for å presentere Topp 5!

La meg presentere: Alexander Gaugstad (NTNU), Nina Heir (NTNU), Mina Randjelovic (Handelshøyskolen BI), Erlend Sierra (NTNU) og Eyolf Strømme-Svendsen (NTNU).

Konsernsjef Torben Sneve representerer juryen og gir en kort kommentar på hva som trakk opp hos de fem utvalgte. De fem andre får så klart stor takk for en fantastisk innsats og prestasjon! Alle fem blir med oss videre og får med seg finalistenes løsning på de siste oppgavene.

Topp 5 blir samlet på et møterom og får utdelt informasjon, der noen detaljer er endret for hver av dem. Oppgaven går ut på å finne ut hvor et adeccokontor bør etableres, og det skal de diskutere seg frem til som gruppe. Valget står mellom fire byer/tettsteder på Vestlandet. De får ti minutter på å lese den omfattende oppgaven og gjøre notater. Poenget er å se hvordan de takler stress, hvilken rolle de tar i gruppen, og hvordan de argumenterer og samarbeider underveis.

13.35 går de ut til publikum og finner sine plasser. Jurymedlemmene finner sine. De skal vurdere hver sin kandidat.

Å tilegne seg så mye informasjon på kort tid, og resonnere så bra som disse fem gjør er rett og slett imponerende. Selv når de blir avbrutt og får tilleggsinformasjon helt på tampen, lar de seg ikke vippe av pinnen. 13.55 presenterer gruppen sitt svar med argumentasjon.

14.10 trekker kandidatene rekkefølgen for presentasjon av siste oppgave, som er individuell og går ut på en etisk problemstilling. De får en kort innføring i form og gjennomføring, og 14.20 får første kandidat vite innholdet på eget rom der også forberedelsen finner sted. Oppgaven går i korte trekk ut på hva man vil gjøre med sensitiv informasjon man får i en sosial setting, som man kanskje ikke burde ha fått. Om et kvarter er det tid for å møte juryen. Tilmålt tid der er ti minutter.

Så går det slag i slag, kandidat 2, 3, 4 og 5 føres fra A til B på løpende bånd mens minuttene tikker. 15.38 er sistemann ferdig. Juryen skal ta en siste vurdering av kandidatenes resultater totalt. En vanskelig oppgave, det er svært jevnt løp.

Kjøreplanen sprekker, men «noe over»16.00 er juryen klar. Torben annonserer Konsernsjefen 2016:  Nina Heir fra NTNU blir vår toppsjef i august!

Etterord

Kjøreplanen for denne dagen er brutt ned til minutter, slik at alle får rettferdig behandling. Da er det viktig at prosjektgruppen vet hvor de skal være og hva de må sørge for til enhver tid. Mona satt med stoppeklokke og ga signal når tildelt periode nærmet seg slutten. Hanne, Cindy, Alisa og Lars Martin delte på å følge kandidatene fra A til B (kandidatene får ikke høre hverandres presentasjoner). Jan Otto sørget for å informere kandidatene underveis, Anne-Stine oppdaterte følgerne våre på snapchat og jeg var dørvakt i auditoriet for unngå forstyrrelser når kandidatene var i sving. En flott oppgave, for jeg fikk med meg alt!

En slik assessmentdag krever omfattende forberedelser, men er verdt hver krone og time som er lagt ned i prosjektet. Det er lærerikt både for kandidatene som deltar og for oss som rekrutterer. Vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med Nina som person og som leder!