Unngå disse ordene i jobbsøknaden

Vil du at din jobbsøknad skal skille seg ut i bunken, gjelder det å unngå ord som er en selvfølge. Ord som nesten alle andre bruker, eller som ikke sier noen verdens ting uten videre forklaring. Slike ord er bare med på å pynte på detaljene og får rekruttere til å se svart.

Fremoverlent
For et oppbrukt ord! Det virker som alt og alle blir framstilt som fremoverlent om dagen. Hva er alternativet, tilbakelent? Skriv heller for eksempel at du «ser løsninger der andre ser hindringer”.

Fleksibel
De fleste ser på seg selv som fleksible, men hva vil det si å være fleksibel? Alle har sin egen definisjon av ordet, så det blir for vagt å bruke denne beskrivelsen uten videre forklaring. Her bør du være helt spesifikk om hva du mener.

Samarbeidsvillig
Tja, har du lyst til å samarbeide med en som ikke er det?

Effektiv
Ineffektiv? Anyone? Vis heller til gode eksempler der du har bidratt i så måte.

Positiv
La oss få en negativ og sur person på plass, det savner vi her på jobben.

Kreativ
Dette ordet er et av de mest brukte i jobbsøknader, og gjør derfor søknaden din lite unik. Søker du stillinger hvor det er en fordel å være kreativ, bør du vise dette i form av arbeidsprøver, egen hjemmeside eller en portofolio.

Gode datakunnskaper
Hva betyr det i 2015 – at du behersket Microsoft-pakken eller at du har erfaring i komplekse IT-systemer? Her må du være mer spesifikk.

Analytisk og strukturert
Hva legger du i disse ordene? Spesifiser med eksempler der du har bidratt med slike evner.

Ærlig og rettferdig
Det skulle bare mangle!

Motivert
Igjen, det er en selvfølge at du er motivert for jobben du søker. Søknadsbrevet bør vise din motivasjon gjennom eksempler på prosjekter du har ledet eller deltatt i, verv eller frivillig arbeid.

Og husk – alt du tar med i søknaden må du kunne dokumentere med eksempler. Show, don’t tell.

5 thoughts on “Unngå disse ordene i jobbsøknaden”

 1. Tusen takk for svar! Jeg er enig i det dere skriver og kommer til å ta den sjangsen! 😀 tusen takk, håper jeg trives! 😀

 2. Hei,

  Som det er kommentert over, har de fleste bedrifter en prøveperiode på to uker hvor du kan finne ut om jobben er noe for deg. Etter min mening har du ingenting å tape på å prøve ut dette. All arbeidserfaring kommer godt med og når du nå har en sjans til å få jobb, er det bedre å gripe denne enn å stå arbeidsledig. Du sier jo at du har lyst til å jobbe i bedriften, så da synes jeg du skal gi det en sjans og gjøre det som føles riktig for deg uavhengig av hva andre synes.

  Mvh,
  Christina.

 3. Hei,

  Hvis dette er en jobb du har lyst på burde ikke en kommentar fra et rekruterings selskap ha noen betydning.
  Om du velger å ta denne jobben vil du uansett ha en »prøve periode» hvor oppsigelsetiden er kortere(2 uker tror jeg).

  Vil absolutt anbefale deg til å ta et skritt ut i det virkelige arbeidsliv når du har sjansen!

  lykke til! 🙂

 4. Hei,

  Du skriver veldig bra om tips om hvilke ord man ikke skal skrive i en søknad. Jeg har et spørsmål som jeg håper du kan hjelpe meg med!
  Jeg er ferdig utdannet og har en bachelor i markedsføring og salgsledelse og er på jobbjakt. Eller jeg har mer eller mindre fått tilbud om en jobb jeg vil ha, men problemet er at jeg har ikke vært på intervju, bare hatt kontakt via tlf og e-post, der jeg har blitt tilbudt jobben. Problemet er at et rekrutteringsfirma, jeg tidligere har hatt kontakt med, mener denne jobben ikke er riktig for meg og snakker den bedriften ned. Dette gjør meg fryktelig usikker. Jeg skal møte med nevnte bedrift i slutten av måneden og snakke om detaljer og skrive kontrakt. Rekrutteringsfirmaet vil møte meg fortløpende, men jeg ønsker å høre bedritens betinglser først. Er det da dumt av meg å sende mail til rekrutteringsfirmaet å si akkurat dette, at jeg ønsker å snakke med bedriften først? Vet de vil det beste for meg, men har også hørt negative ting om firmaet. Dette gjøre meg enda mer usikker! Har du noen gode råd og tips? I utgangspunktet har jeg veldig lyst å jobbe i den bedriften, men det gjør meg fryktelig usikker når noen sier det ikke er riktig for meg, som kan dette markedet bedre enn meg. Tusen hjertelig takk for svar og fortsett det gode arbeidet! 🙂

  -Fortvilt_student

 5. Hei, jeg vil samarbeide med dere men vil ikke jobb konselent. Jeg syns ikke hun gjørt jobben sin bra. Fordig jeg er erbeidsledig siden 31.03.15. Vær gang når jeg ringer sier hun har ikke mer oppdrag. Jeg vil jobbe dem sier det har ikke. Da jeg er blir lei å ringe. Derfor no vil ikke spørre jobb helt til dem ringer meg. Hilsen abbas mermer