Ut av komfortsonen?

Komfortsonen. Et positivt ladet ord. Du er i komfortsonen når du har fin flyt i det du gjør. Mestringsfølelse. Du gjør antakelig det du liker aller best og kan best. Alt stemmer. Du får kanskje ros og til og med hederlig omtale.

Så er det et men: For ordet er knyttet til det å gå ut av komfortsonen ved å ta utfordringer. I dag bør vi alle strekke oss lenger enn vi vanligvis gjør, vi må forberede oss slik at vi kan prestere på flere arenaer. Utviklingen i arbeidslivet går så uhyre fort, og det krever at vi kan brukes både her og der.

Det skal gjøre litt vondt

Selv ble jeg kastet ut på særdeles dypt vann av en leder som ville meg vel, det var nemlig på tide å få meg ut av den berømte sonen. Jeg skulle holde kurs for kolleger om noe jeg brenner for, heldigvis – å skrive gode stillingsannonser. Å hjelpe meg, snakk om å bli satt ut. Likevel tok jeg utfordringen og satte i gang. Jeg fant illustrasjoner for å underbygge mine poeng slik at de skulle bli lett å huske, så øvde jeg meg foran speilet. Ville bli god på noe jeg aldri hadde gjort før.

Så kom dagen

Vettskremt var bare fornavnet. Jeg ble skikkelig uvel da tidspunktet nærmet seg. Totalt bortkastet energi, selvfølgelig. Jeg ble sint, og tenkte at dette skulle jeg bare fikse. Det gikk sånn passe bra, og lettelsen var enorm da kurset var overstått.

Nå har jeg holdt mange kurs, og gjerne sammen med en kollega som trives bedre foran publikum enn det jeg gjør. Da ser jeg hvor viktig teamarbeid er. Vi utfyller hverandre og får bedre dialog med deltakerne.

Jeg gruer meg fortsatt til hvert kurs, og klumpen i magen er der når dato for neste er satt. Å holde kurs tapper meg ekstremt for energi. Det flyter noe bedre nå, men jeg har innsett at scenen aldri blir min greie.

Det er både taktisk lurt og sunt å strekke seg langt for å øke kompetanse. Sprenge sine egne grenser. Og ja, så klart skal vi det, men i noen tilfeller kan det være grenser for ubehag. Den grensen må du sette selv.

Det er nå engang slik at det vi liker å drive med blir vi gjerne gode på.