Ut i arbeidslivet etter noen års fravær?

Noen ganger hender det at man frivillig, eller ikke fullt så frivillig, får noen års fravær fra arbeidslivet. Hvordan kommer man seg så tilbake, og ikke minst; hvordan forklare fraværet for en potensiell arbeidsgiver?

Jeg var nesten ferdig med min andre bachelorgrad da jeg oppdaget at jeg var gravid. Jeg jobbet deltid i et nettauksjonsselskap ved siden av studiene, så jeg rakk å spare meg opp fødselspenger. Heldigvis. Eksamener ble tatt, leilighet byttet, babyting kjøpt inn og 1 års permisjon ble planlagt. Babyen kom og alt var bra – en stund. Da permisjonstiden nesten var over ble jeg diagnostisert med en aggressiv kreftform.

I tillegg til all sorg og bekymring som naturligvis følger med en slik diagnose, for ikke å snakke om bivirkninger etter en heldigvis svært effektiv medisinsk behandling, dukket det etter noen år opp en annen utfordring. Hvordan komme seg inn på arbeidsmarkedet etter noen års fravær?

Veien tilbake til jobb

Jeg begynte med å forbedre kompetansen min ved å ta en master. Dette var på mange måter praktisk for meg som liker å lese og skrive, men også fordi jeg hadde et lite barn og samtidig en kropp som trengte oppbygging etter tøff behandling.

Så var masteren fullført, kroppen helt frisk og jeg begynte å bli veldig klar for nye utfordringer – og først og fremst en ny jobb! Jeg søkte på en hel del stillinger uten å få tilslag. Etter såpass lang tid utenfor arbeidslivet var jeg også litt rusten i hva som kreves av kompetanse og ikke minst hvordan jeg burde gå fram. Løsningen kom etter at jeg hadde luftet min frustrasjon for en god venninne.

Planen

Min venninne er handlekraftig og har et stort nettverk hun mente kunne komme meg til gode. Vi satte oss ned og kartla mine egenskaper. Det er utrolig lærerikt og ikke minst nyttig, å få en god venn til å hjelpe deg med å se deg selv litt utenfra. Hva er jeg egentlig god til? Hvilke arbeidsoppgaver vil jeg trives med og hvor kan jeg gjøre en god jobb? Er det et spesielt firma eller en bransje jeg bør søke meg inn på? Jeg fikk fin oversikt etter et par dager med min venninne. Så vurderte vi mulige veier inn på arbeidsmarkedet. En måte er å tilby seg å jobbe gratis en stund, eller søke en praksisplass for en periode. Dette er også noe NAV kan være med å støtte. Mange firmaer har mye å gjøre og setter pris på ekstra hjelp, spesielt hvis den som kommer inn som praktikant har de rette kvalifikasjonene for nettopp det firmaet eller den avdelingen. Dette hørtes ut som en god plan for meg, jeg har mye akademisk kunnskap, men trengte praktisk arbeidserfaring.

Det første rådet jeg fikk var å være åpen om hvorfor jeg hadde et hull i CV-en. «Fortell at du var syk, men nå er friskere enn friskest igjen». Det å ha kommet seg helskinnet gjennom en tøff periode er i dag å anse som et pluss. Så OK, det satt litt langt inne kjente jeg, men tok sats og sendte en e-post til en av min venninnes kontakter og forklarte kort om meg selv. Jeg beskrev bakgrunn, hva jeg er god til, hva jeg gjerne ville jobbe med og hvorfor jeg hadde noen års fravær fra arbeidsmarkedet. Etter det gikk alt veldig fort. Jeg fikk nesten umiddelbart svar om at e-posten var mottatt og sendt videre til hennes sjef på avdelingen. Et par uker etterpå var jeg inne til samtale, og et par uker etter det igjen var jeg i gang på min nye praksisplass – i avdelingen for marked og kommunikasjon hos Adecco!

Å bruke evner

Sosialantropologi og Adecco er vel kanskje ikke det man ofte sier i samme setning, men det er faktisk en fin kombinasjon. Jeg liker alle former for kommunikasjon, og jeg er god til å observere samfunnet rundt meg, analysere det for så å formidle det ut til et større publikum. Dette er erfaring jeg helt klart drar nytte av nå, og jeg stortrives med å være ute i jobb igjen!

4 thoughts on “Ut i arbeidslivet etter noen års fravær?”

  1. Hei, ja det er absolutt mulig å komme tilbake til arbeidslivet etter alvorlig sykdom. Lykke til videre! 🙂

  2. Hei, Er i samme situasjon etter en stor operasjon. Får igjen håpet om at det kan gå å komme tilbake til arbeidslivet:-)

  3. For en berikelse å lese dette innlegget, og for en arbeidsgiver må du være en drøm. Slike erfaringer som du har vært igjennom er en MASTER i seg selv. Fantastisk og lykke til videre:))