Utdanning – veien til arbeidslivet

Posted on

Hvor viktig er det å ha utdanning? Hvor mye trenger du egentlig i dagens arbeidsmarked? Og hvis du skal satse på en utdanning – hvilken skal du da velge?

Mitt råd: Ikke tenk på arbeidsmarkedet først, men på hva DU vil. Du skal forhåpentligvis ha et langt liv og være i jobb lenge. Finn ut hva som er viktig for deg.

Hva skal du velge?

Vil du ha status, stort hus, mye penger osv. –  eller vil du glede deg til å gå på jobb hver dag? Hva du bør studere kommer an på målene dine og hva du ønsker å drive med. Det viktigste er å sikre at du får en jobb du vil trives med, det er dét som faktisk betyr noe her i livet.

Mange tar både en bachelor og en master før de søker jobb, og går kanskje ut i arbeidsmarkedet uten arbeidserfaring. Du får ikke de tøffeste jobbene når du er 23-24 år. Normalt må du starte med stillinger der du uansett er nødt til å gå flere skritt tilbake, sammenlignet med nivået på utdanningen du har tatt. Det kan derfor være lurt å ta en grunnutdanning først, gjerne en bachelor, og så få jobberfaring, og deretter ta en master. Mange endrer dessuten retning underveis i utdanningen og i livet, det kan derfor være lurt å ikke gjøre unna alt på én gang – ikke «sats alt på ett kort» før du vet hva du vil trives med.

Det viktigste for unge mennesker i starten av karrieren er først og fremst å vise at de kan mestre arbeidslivet, og at de kan gå på jobb hver dag, innordne seg i et fellesskap og samarbeide med andre.

Hvor opptatt en arbeidsgiver er av utdanningen din kommer mye an på stillingen. Skal de ansette folk til en rolle som fagspesialist har du ikke en sjanse dersom du ikke har de sertifiseringene eller den utdanningen som er nødvendig i dette faget. Men er det en generell, administrativ rolle er ikke nødvendigvis det så viktig. Da ser arbeidsgiver like mye på erfaring og personlighet. Karakterer er viktig, men sjeldent viktigst.

Må du ha en mastergrad?

Det er ikke slik at alle «må» ha en mastergrad. – Det har gått litt inflasjon i høyere utdanning. Mange av dem som starter med å ta en høyere utdanning vil nok møte et arbeidsmarked de finner vanskelig å komme inn i. Dette gjelder i hvert fall for dem som tar mer generelle utdanninger, à la BI økonomi, ledelse og markedsføring. Går du denne veien blir det mange å konkurrere mot, og du kan ofte havne i jobber på siden av det du har studert. Skal du utmerke deg her bør du være blant de beste! Uansett, å studere er aldri dumt.

Faglig plattform

Først og fremst bør du skaffe deg en faglig plattform. Har man et fag i bunnen, om det er som akademiker, sykepleier, controller eller ingeniør, har du en spesialisering å falle tilbake på og utvikle deg i. Sats derfor først på en fagutdanning og ta evt. lederutdanning etter å ha fått litt erfaring. Da står du stødig.

Hva innebærer ulike utdanninger?

Bachelor- og mastergrader utgjør det meste av høyere, akademisk utdanning i Norge.

Bachelor: En bachelorgrad er en grunnutdanning som normalt består av 3 til 3 ½ års studier. Graden får du etter å ha oppnådd 180 studiepoeng, fordelt på 6 studiesemestre som dermed normalt består av 30 studiepoeng.

Master: En mastergrad er vanligvis en 2-årig utdanning du kan ta etter en fullført bachelor. En mastergrad består av ulike emner.

Doktorgrad: En doktorgrad er den høyeste akademiske graden du kan oppnå. Utdanningen består av en teoridel samt en avhandling eller selvstendig forskningsarbeid. Utdanningen er normalt normert til tre år, og i tillegg kommer ofte et år med undervisning. Du må ha utdanning tilsvarende en mastergrad for å starte på en doktorgrad.

Årsstudium: Et årsstudium er en samlebetegnelse for studier som går over to semestre med til sammen 60 studiepoeng. Dette gir ikke en selvstendig grad, men kan være en del av en bachelorgrad.

Lykke til med studievalget!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *