Hvordan takle vanskelige intervjuspørsmål – del 1

Posted on

Å «gruglede» seg til et jobbintervju er nok en følelse mange har kjent på. Du er glad for å ha kommet gjennom det første nåløyet, men kanskje spent på hvilke vanskelige spørsmål du kan komme til å få?

I denne serien finner du et lite utvalg intervjuspørsmål og noen tips på hvordan du kan håndtere disse på best mulig måte. I del 1 tar jeg for meg spørsmålet; – Fortell meg om deg selv?

Vanskelige spørsmål på jobbintervju, del 1

– Fortell meg om deg selv

De fleste synes dette er vanskelig å svare på. Hvor skal jeg starte? Hvor lang tid har jeg? Hva er intervjueren interessert i?

Dette er et svært vanlig spørsmål på et jobbintervju. Bakgrunnen for denne vinklingen kan være to ting:

1) Intervjueren har ikke forberedt seg ved å lese din CV grundig, og vil derfor la deg føre ordet for å hente seg inn på oppgaven.

2) Intervjueren vil observere hvordan du håndterer en ustrukturert situasjon.

– Hva vil du vite?

Feil svar. Uansett hva hensikten og bakgrunnen for spørsmålet er, dette MÅ du være forberedt på å få, og du må levere en god og troverdig presentasjon. Om det er situasjon 1 eller 2, så vil dette uansett være avgjørende for hvordan du kommer deg gjennom oppgaven. Fordelen med spørsmålet er at du fritt får fortelle om deg selv, hva du har oppnådd – og hvorfor – ved å fokusere på dine sterke sider. Hvilken mulighet!

Glem ikke hva intervjueren er interessert i

Pass på at du ikke blir alt for personlig. Når intervjueren skal oppsummere intervjuet er det ikke dine private historier som er de viktigste. Du skal selvfølgelig si noe om deg selv privat, men hold det kort. Fokuser på din utdannelse og din arbeidserfaring. Intervjueren er ute etter å finne en kandidat som fyller stillingsbeskrivelsen, ergo er din jobb å fortelle at du er kvalifisert til jobben, enten gjennom utdannelse og/eller tidligere erfaring (nå håper jeg du har tatt vare på stillingsutlysningen?)

Konkrete eksempler er kraftfulle og lette å huske

Forbered deg på noen eksempler som illustrerer dine sterkeste sider. Dersom du forteller at dine omgivelser har gitt deg tilbakemelding på at du er flink til å utvikle gode relasjoner til kunder, så må du underbygge dette utsagnet med et konkret eksempel hvor du forklarer hva som var situasjonen, hvordan du håndterte denne og hva som ble resultatet.

Hva gjør du nå?

Du finner frem din CV og forbereder deg på dette spørsmålet før ditt neste intervju. Du bestemmer deg for hva du skal trekke frem som sterke sider og hvordan du ønsker å presentere deg selv. Trening gjør som kjent mester.

I mitt neste innlegg skal jeg gå nærmere inn på dette med sterke og svake sider.

Lykke til!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *