Hvordan takle vanskelige intervjuspørsmål – del 2

Posted on

Før eller senere blir intervjuet mer inngående, og vi er nå kommet til den delen av intervjuet hvor vi vil vite litt om hvordan du ser på deg selv.

Selv om du har riktig teoretisk bakgrunn og riktig erfaring, er det her mange faller ut av konkurransen om den ledige stillingen. Et spørsmål som garantert vil komme, i en eller annen form under intervjuet, er spørsmålet om hva du anser å være dine sterkeste og svakeste sider. Dette vet jeg mange gruer seg til, men ingen burde bli overrasket. Sørg for å være forberedt.

Vanskelige spørsmål på jobbintervju, del 2

Hva er dine svakeste sider?

Jeg har faktisk, opp til flere ganger, møtt kandidater som har store problemer med å formulere sine svake sider, eller forbedringsområder som kanskje er et bedre ord. For en intervjuer er dette er svært dårlig tegn, og det er svært lite sannsynlig at du kommer videre til neste intervju dersom du ikke klarer å peke på noen egenskaper ved deg selv som du er mindre stolt av. Det vitner om dårlig selvinnsikt og liten grad av modenhet. Det at du har forbedringsområder gjør deg ikke til en svakere kandidat, heller tvert imot. At du er klar over dine svakheter er i seg selv en styrke. Det betyr at du er oppmerksom på disse, og faktisk ønsker å gjøre noe med dem. Fortell intervjueren hva du gjør for å overkomme dine svakheter. OBS! Ikke bli for personlig eller bruk eksempler fra privatlivet. Vær profesjonell!

Hva er dine sterkeste sider?

Spørsmålet om hva som er dine personlige sterkeste sider virker å være mye lettere å svare på. Her skal du huske på å ikke overdrive eller bruke klisjeer. Det kan være lett å ramse opp mange positive beskrivelser, men forbered deg på hva som kreves i stillingen og repeter gjerne det du skrev i søknadsbrevet. Dersom du konsentrerer deg om 3-4 sterke sider og klarer å vise til konkrete eksempler som underbygger den enkelte, så kan du treffe innertier. Som nevnt tidligere; en god historie med klare poenger er både troverdig og lett å huske.

Fortell meg om en gang du mislyktes med et prosjekt eller en oppgave

Dersom du ikke klarer å trekke frem et mislykket prosjekt, en oppgave du feilet eller lignende vil rekruttereren få inntrykk av at du ikke har nok kunnskap eller erfaring for å gjøre jobben. Eller enda verre, at du ikke lærer av dine feil. Et riktig svar på dette spørsmålet vil være at du nå vet hvorfor feilen ble begått og at du vil angripe problemet annerledes en annen gang. Gi en kort redegjørelse om hva som skjedde og hva som gikk galt. På denne måten viser du ansvarlighet og evne til selvrefleksjon. En virkelig god avslutning på dette spørsmålet vil være om du kan trekke paralleller opp mot den jobben du nå søker, og hvordan du vil håndtere en lignende situasjon i fremtiden.

I del 1 tok jeg for meg spørsmålet «fortell meg om deg selv«. I neste blogg vil jeg avsløre litt om hvordan en rekrutterer leser din CV, og hvilke spørsmål du bør være forberedt på å svare på når det gjelder din jobbhistorie.

4 thoughts on “Hvordan takle vanskelige intervjuspørsmål – del 2”

 1. Takk for flott blogg…håper neste innlegg kommer snart for jeg skal på intervju på mandagen og har kun vært til et før og det var 20 år siden så ja – jeg gruer meg litt, men veldig gøy at jeg kom igjennom selvsagt…sitter nå og søker om hjelp på internet og fant din flotte blogg….takk for at du tar deg tid til og gjøre dette.

  1. Hei Elisabeth!
   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂
   Neste innlegg fra meg kommer nok ikke før om 1-2 uker..
   Det er helt normalt å være litt nervøs, -det er faktisk mange ganger bedre enn å være for avslappet. Husk bare at du er innkalt til intervju fordi de har funnet din CV og søknad interessant. Du er faktisk gjennom det første nåløyet! Bare vær deg selv, svar utfyllende på spørsmåene og bruk den tiden du trenger. Husk at du også har lov til å stille spørsmål, men ikke spør om hvordan de synes intervjuet gikk når du er ferdig! Når du kommer hjem eller på kontoret etter intervjuet kan du sende en kort, hyggelig mail hvor du takker for intervjuet og sier noe om du fortsatt har lyst på jobben og hvorfor. Dersom det var noen spørsmål du syntes var vanskelig å besvare under intervjuet, så kan du gi utdypende eller et mer presist svar i denne mailen. Jeg ønsker deg riktig lykke til på intervjuet.

 2. Fint innlegg, men som alltid så savner jeg konkrete eksempler på hva en såkalt svak side kan være. Jeg skjønner at det ikke går an å si «arbeidsnarkoman» lengre 😉

  1. Hei Ida
   Hva som er en persons svake sider, eller forbedringsområder er veldig individuelt, og de fleste av oss blir mer klar over hvilke disse er etterhvert som vi skaffer oss erfaring og reflekterer over hva vi kunne ha gjort annerledes i vanskelige situasjoner for å komme ut med et bedre resultat neste gang samme situasjon oppstår. Dine svakheter er kanskje en styrke hos en annen, derfor er det vanskelig å komme med en fasit på dette spørsmålet. Poenget er at om du er bevisst på dine svake sider, så er det mer sannsynlig at du vil tenke over disse når en vanskelig situasjon oppstår, enn om du ikke er bevisst på dem. Et eksempel på en svak side kan være at du synes det er vanskelig å takle kritikk? Kan det være at du gjør de morsomste arbeidsoppgavene først, og ikke nødvendigvis de viktigste? Har du erfaring med at du graver deg litt for mye ned i detaljer i forhold til kravet i jobben din? Kunne du ha fått gjennomført mer om du om du ikke var så detaljorientert? Hva får du tilbakemelding på av dine kolleger og ledere? Når det gjelder arbeidsnarkomani, så er jo dette en alvorlig diagnose. Med det begrepet forteller du meg først og fremst at du er glad i jobben din og i oppgavene, og at dette ikke er noe negativt med mindre det er helse- og trivselsmessig skadelig for deg. Ergo vil jeg som intervjuer ikke oppfatte dette som noen reell svakhet.
   Håper dette hjalp deg et lite stykke på vei 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *