Verdifull sommerjobb

Mange starter i sin aller første sommerjobb i disse dager. Og selv om det kanskje ikke er så lett å se nå, er den veldig viktig.

Sommerjobb er nemlig en flott måte å bygge karriere på. Det er kanskje ikke åpenbart for deg når du tar i mot bestillingen på det som føles som den millionte isen og beina verker, mens sola skinner og alle vennene dine er på stranda. Men i tillegg til å tjene penger, gjør du en investering i fremtiden din ved å jobbe i ferien.

Gullkantet referanse fra sommerjobb

Den rette linjen fra kioskjobben til drømmen som aksjemegler er kanskje ikke så tydelig nå. Men noe er felles for alle jobber. Alle arbeidsgivere liker en arbeidstaker som ikke er redd for å ta i et tak. Alle arbeidsgivere liker pålitelige, ansvarsfulle ansatte. Og i sommerjobben kan du skaffe deg referanser, som kan være med på å bekrefte at du er nettopp dette. Har du en god referanse er det gull verdt, spesielt hvis du ikke har så mye arbeidserfaring.

Dette gjelder også om det er en referanse fra en sommerjobb som er helt annerledes den du søker på. Jeg skal ikke bli helt bestefar og snakke om «verdien av en ærlig dags arbeid» (for hva er egentlig uærlig arbeid?), men i en tid der de fleste har stillesittende jobber, kan en mer fysisk tung jobb på CV-en faktisk være med på å skille deg ut – i positiv forstand.

Men det betyr ikke at seieren er i boks bare ved å lande jobben, eller å simpelthen gjennomføre den. For det første: Vil du ha en referanse på at du er dyktig og pålitelig må du være det. Og sommerjobbsjefer husker flinke og pliktoppfyllende ansatte. Den beste måten å få mer ansvar (og kanskje også høyere lønn?) neste år, er å bevise at du fortjener det ved å gjøre en god jobb nå.

Én ting er referansen du får fra denne sommerjobben. En annen ting er at du aldri vet hvor folk ender i fremtiden. Norge er et lite land, og en dag møter du opp til et jobbintervju og finner din kollega fra sommerjobben da du var 16 år på andre side av bordet.

Ingen sommerjobb er dårlig – vær stolt av din

I tillegg er det jo elementet av ren og skjær arbeidsmoral. Fikk du ikke sommerjobben du drømte om? Det er ikke arbeidsgivers problem, og gir deg ikke rett til å sluntre unna. Ta deg sammen, og gjør det du har forpliktet deg til.

Men det er også alt du trenger å gjøre. Møte opp, gjøre jobben din og følge med på beskjedene du får. Hverken mer eller mindre kreves for å gi deg et best mulig utgangspunkt for den karrieren du ønsker deg – akkurat nå.

Du er kanskje misunnelig på de av vennene som ikke trenger å jobbe? Men da kan du trøste deg med at når det senere er tid for å søke «vanlig» jobb, kan de fort ende opp med å være misunnelig på deg.

God sommerjobb!