Vikar: Få mest mulig ut av ditt oppdrag

Posted on

Er du en av mange som starter opp som vikar denne høsten? Da har du en gyllen mulighet til å vise deg frem, bygge CV og høste erfaringer, og det bør du utnytte maksimalt.

Det er mange forventninger som skal innfris; fra din nye arbeidsgiver, din nye leder, kolleger og selvfølgelig også fra dine egne.

Jeg er ofte ute for å følge opp vikarer hos kunder, og stort sett er det det samme jeg hører når ting ikke fungerer helt som de skal. Det som blir tatt opp er ofte enkelt å gjøre noe med, og mye handler om normal folkeskikk.

Følger du et av mine syv enkle tips mener jeg du er langt på vei til å innfri alles forventninger!

1. Vær presis

Kom til avtalt tidspunkt på jobb, og første dagen kan du gjerne komme 5-10 min før tiden. Du har sikkert hørt det mange ganger før, men det er altfor mange som slurver med klokka.

Det er normalt at faste ansatte har litt mer «slækk» med arbeidstiden, men ikke ap etter dem som har lengre fartstid enn deg.

 2. Mobil og nettbruk

Unngå private samtaler når du er på jobb. Er det noe som ikke kan vente, så gi beskjed til din leder. Surfing på nett er et absolutt no-no. Er du ferdig med oppgavene du er satt til å gjøre, vis initiativ og be om flere oppgaver.

 3. Dresskode

Følg bedriftens kleskode. Det ser ikke bra ut å stille på jobb i hettegenser dersom dine kolleger har skjorte, ei heller dress i et veldig uformelt miljø. Er du usikker på hva som sømmer seg, spør en kollega. Kom ikke med sovestriper i ansiktet og håret på halv åtte heller, mulig moren din synes det er sjarmerende, men det gjør garantert ikke sjefen.

 4. Sosialt

Den sosiale delen er viktig for mange på jobb, og som vikar kan det være vanskelig å finne sin plass. Snakk med kollegene dine og vis interesse for dem du jobber sammen med. Ikke spis lunsj på plassen din hvis alle andre sitter sammen i kantina. Det å knytte bånd på arbeidsplassen er viktigere enn mange er klar over, og kan faktisk avgjøre om du får jobb videre eller ei.

Er det sosiale ting utenom arbeidstiden så anbefaler jeg at du blir med hvis du har mulighet til det. Men husk, du skal ikke vinne festen!

 5. Kommunikasjon

Gi tydelige beskjeder til din arbeidsgiver. Må du til tannlegen, blir syk en dag eller annet, så sørg for at din leder får beskjed i god tid og før du skulle ha vært på jobb. Jobber du gjennom et bemanningsbyrå, informer også din konsulent.

Du vil garantert oppleve positive og mindre positive ting på jobb, men ikke slarv om din arbeidsgiver til alle som måtte ønske å høre på. Du kan ha konfidensiell informasjon som ikke skal utenfor selskapets dører.

 6. Arbeidsoppgaver

Ikke vær redd for å spørre om du ting du lurer på. Noter hva som blir sagt, sånn at du kan gå tilbake senere. Men, er det ting du lett kan finne ut av selv så gjør det. Vis interesse for selskapet og arbeidsoppgavene du skal utføre.

 7. Fast ansettelse

Det er en grunn til at selskapet har leid inn en vikar, så ikke forvent at selskapet ansetter deg etter endt vikariat. Det er flott å vise interesse for selskapet, men ikke mas allerede 3. uken om at du vil ha fast jobb. Vær tålmodig!

Med godt humør og en positiv innstilling kommer du veldig langt. Gjør du ditt beste hver dag på jobb er det faktisk godt nok!

Jeg ønsker deg lykke til med nye utfordringer 🙂

 

3 thoughts on “Vikar: Få mest mulig ut av ditt oppdrag”

 1. Det er ikke unaturlig å spørre om det blir fast da en må vite om en skal legge alt i vikariatet og håpe på jobb eller stresse livet av seg for å få en annen jobb mens man er i vikariatet. Utifra egen erfaring bruker konsulenter i bemanningsbransjen kynisk at vikariat fører til fast ansettelse. Da er det jo ei heller unaturlig at kandidaten er opptatt tidlig om det er sjangse for fast.

  1. Jeg forstår veldig godt at man ønsker å vite hvilke muligheter et vikariat gir mtp jobb videre. Men, dette er ting som bør være avklart med bemanningsbyrået før du takker ja til et vikariat. Konsulenten vet ofte mye om hvilke muligheter som finnes i selskapet. Er selskapet i vekst og ser for seg en oppbemanning på kort eller lang sikt, har de høy turn over og mange utskiftninger osv?
   Hvis du har fått beskjed om at vikariatet skal vare i 6 mnd. er det dumt å spørre om når du kan få fast jobb allerede fra starten. Et vikariat er et midlertidig behov for en ansatt, og sier ingen ting om at du skal få jobb etter oppdragslengden. Vi ser jo veldig ofte at et vikariat er en flott døråpner inn i en bedrift og arbeidslivet generelt, men da gjelder det å stå på fra første stund og faktisk legge alt i jobben selv om det «kun» er et vikariat du ikke vet fortsettelsen av. Husk at referansene dine fra siste jobb kan være avgjørende for neste..

   Lovverket i Norge er tydelig på dette med «try and hire». Det betyr at bedrifter ikke har lov til å leie inn arbeidskraft når de har et fast behov for en ansatt. Så det du sier om at konsulenter lover deg fast jobb etter vikariatet er faktisk ikke lov.

   1. Vel avklart og avklart. Min generelle erfaring (over 20 år i arbeidslivet) er at konsulentene gir forståelse for at et vikariat er en måte å ansette på selv om det reellt sett er et vikariat. Da burde konsulentene i vikarbyråene slutte å bruke fast ansettelse som salgsargument selv om det er reellt sett et vikariat. Opplever selv at bemanningsbransjen tror jeg har gjort en dårlig jobb selv om det reellt sett er et vikariat. Da får en tilbakemelding ved jobbsøking at cven sier du har gjort en dårlig jobb. Selv om det er et vikariat hadde du fått fast. Dette sier rekrutterere selv om de vet at vikariatet var nettopp fordi «alle» tror at vikariater leder til fast,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *