Vurderer du å bytte jobb?

Å bytte jobb kan på mange måter sammenlignes med å dumpe din kjære. Sannsynligvis er det noe du savner, noe som ikke fungerer eller kanskje du er tiltrukket av en annen. Uansett grunn, tenk deg nøye om. Det er ikke sikkert at gresset er grønnere på den andre siden.

Flykter du fra noe eller tiltrekkes du av en annen?

Tanken har kanskje streifet deg flere ganger, er det på tide å prøve noe nytt?  Kanskje du ønsker nye utfordringer, mer spennende arbeidsoppgaver eller høyere lønn. Én ting er i hvert fall sikkert; du savner noe der du er, og hva det er bør du finne ut av.

Misliker du noe i arbeidsforholdet, bør du se om du kan gjøre noe med det. Si at den nye, fremragende kollegaen din smyger seg inn på dine ansvarsområder og tar over oppgaver. Eller at du ikke liker måten sjefen prater til deg på. Du kan velge å ta opp temaet med vedkommende eller slutte, og prøve med noe nytt.

Er du villig til å miste kollegene dine?

Hva gjør at du trives? Det kan være alt fra spennende arbeidsoppgaver til fine lokaler. Erfaring viser at det som oftest er menneskene man savner mest etter å ha skiftet jobb. Dette er kanskje ikke er så rart, de fleste tilbringer flere våkne timer med sine kolleger enn med familien.

Det er de små øyeblikkene, de fine samtalene, de gode lunsjene og den interne humoren som betyr noe. ”Ute av øye, ute av sinn” trenger ikke nødvendigvis å være tilfellet, men ofte er det dessverre slik.

Har du mulighet til å utvikle deg der du er?

Å kjede seg på jobben er skummelt, og det første faresignalet på at du trenger ny inspirasjon. Akkurat som i et forhold, har vi behov for å bli utfordret og sett. Blir vi ikke det, søker vi ofte andre veier.

Det er ikke alltid arbeidsgiveren din ser eller forstår at du trenger nye oppgaver eller utfordringer. Tør du å si fra, så gjør det.  Kanskje du kan få en annen stilling internt? Uansett, god kommunikasjon er essensielt og anerkjennelse smitter, både på jobb og privat.

Usikre tider

Arbeidsledigheten i Norge har ikke vært så høy som den er nå på 10 år, og noe av det viktigste du kan gjøre i økonomisk usikre tider er å sikre inntekten din. I mange bedrifter veier ansiennitet tungt når det nedbemannes, så den risikoen må du være villig til å ta hvis du bytter jobb.

Hvordan påvirker arbeidstiden dine prioriteringer?

Har du barn eller en hobby som tar mye tid, passer det kanskje dårlig med en jobb der det forventes overtid, og som ikke gir rom for fleksibilitet. Er du ung og ubundet ønsker du kanskje heller en jobb hvor du kan tjene ekstra på overtidsbetaling. Hva er viktig og riktig for deg?

Kommer dine verdier overens med selskapets?

Mange blir tiltrukket av velstand, sjarm og spenning i valg av partner, men skal det fungere i lengden er det viktig å dele samme verdier og moral. Strider bedriftens verdier med dine egne, vil det ikke føles riktig å jobbe der, og ubehag vil gradvis bygge seg opp. Gjør gode undersøkelser før du tar et valg.

Skal, skal ikke?

Hvordan preges hverdagen din av arbeidssituasjonen? Hva er bra og hva savner du i jobben nå? Kan du gjøre noe med det du savner og er det god nok grunn til å si opp?

Likevel, har du i en lang periode vurdert å skifte jobb, er det kanskje på tide å gjøre noe mer enn å tenke? Og noen ganger er det bedre å angre på noe du gjorde, enn noe du ikke gjorde.

Lykke til med en svært viktig beslutning.